21 de mituri SEO de uitat în 2021

Daniel Secăreanu

Cuprins

SEO nu este o artă, dar nu este nici o știință exactă cu reguli transparente și previzibile. În lumea SEO zvonurile se transformă rapid în reguli aplicate orbește înainte de a fi confirmate de surse oficiale. De aceea pentru a găsi echilibrul între conținut, experiența de utilizare și cerințele motoarelor de căutare este necesar un efort continuu. Dificultatea decurge tocmai din faptul că specialiștii în SEO nu pot ști niciodată cu certitudine care sunt criteriile conform cărora sunt evaluate website-urile și care este importanța exactă a fiecăruia.

Companiile precum Google nu oferă informații clare pe baza cărora să poată fi create strategii SEO cu rezultate previzibile, oferind adesea recomandări vagi care pun accentul pe experiența utilizatorilor. Specialiștii în marketing și SEO sunt deci nevoiți să își asume misiunea dificilă de a interpreta informațiile primite, de a testa diferite strategii și de a identifica cele mai bune moduri de a îmbunătăți indexarea unui website de către motoarele de căutare.

Totuși, uneori, încercarea de a implementa o serie de mituri SEO care au devenit omniprezente în mediul online duce la o risipire a resurselor. Aceste mituri sunt dificil de infirmat întrucât, de cele mai multe ori, sunt parțial adevărate. Astfel, în acest articol, vom analiza 21 de mituri SEO într-o încercare de a extrage adevărul ascuns în ele și de a le transforma în informații utile pentru pregătirea strategiei pentru 2021.

1. Numărul de linkuri către conținutul website-ului este mai important decât calitatea conținutului în sine.

Acest mit este prezentat drept un adevăr incontestabil de companiile care oferă servicii de link building, astfel că riscăm să omitem un contraargument evident, și anume, faptul că un conținut de calitate este cea mai eficientă cale de a genera linkuri valoroase către website-ul companiei.

2. Creează mai multe pagini și vei urca în ierarhia Google.

Asemenea majorității miturilor, și acesta se bazează pe un adevăr. Așa cum am menționat și mai sus, conținutul este poate cel mai important factor pentru indexarea unui website. Cu toate acestea, mai mult conținut nu înseamnă întotdeauna rezultate mai bune în căutări. De fapt, este posibil ca anumite pagini să nu fie indexate, iar ca altele să fie doar indexate temporar. Dacă pe o pagină se regăsește conținut asemănător celui inclus pe o alta, acea pagină nu va mai fi indexată. De aceea, companiile obțin rezultate mai bune atunci când investesc timp și resurse în crearea unui conținut de calitate care generează trafic, în locul unor website-uri cu pagini numeroase, informații redundante și trafic redus.

3. Cuvintele cheie au cel mai important rol în stabilirea poziției ocupate de un website în căutări.

Începând cu anul 2013, când Google a lansat Hummingbird, algoritmii folosiți au început să devină tot mai performanți în procesarea limbajului natural. Astfel, importanța cuvintelor cheie a scăzut continuu. În ultimii ani, am asistat la o veritabilă schimbare de paradigmă determinată de orientarea spre subiect a algoritmilor motoarelor de căutare. Astfel, dacă strategia de SEO a website-ului tău se bazează pe câteva cuvinte cheie, acestea nu vor avea un impact semnificativ întrucât oricărui subiect îi sunt acum asociate sute de cuvinte. Prin urmare, cea mai bună strategie ar fi să creezi articole generale comprehensive, iar apoi să detaliezi în articole distincte probleme specifice pe care utilizatorii le-ar putea întâmpina. Doar astfel te poți asigura că aceștia vor găsi informațiile de care au nevoie.

4. Nu include linkuri către alte website-uri.

În mod evident, această afirmație nu poate fi decât un mit. Dacă scopul website-ului companiei tale este de a genera linkuri cu ajutorul unui conținut de calitate, atunci este inevitabil să oferi utilizatorilor posibilitatea de a aprofunda anumite subiecte folosind linkuri către alte website-uri relevante. Pur și simplu așa funcționează Internetul, iar Google nu depunctează website-urile care fac acest lucru. Trebuie doar să folosești atributul nofollow atunci când trimiți utilizatorii spre o pagină cu care nu dorești să te asociezi, cum ar fi cea a unui sponsor, de exemplu.

5. SEO local nu are impact.

În lumea noastră globalizată, ce importanță mai poate avea implementarea SEO la nivel local? Conform Social Media Today, 40% din toate căutările Google sunt legate de informații locale. Astfel, dacă abandonezi acest tip de SEO iar compania ta este activă pe piața locală, aceasta poate pierde aproape jumătate din potențialii săi clienți.

6. Optimizarea imaginilor nu este necesară.

De fapt, imaginile pot influența evaluarea website-ului de către motoarele de căutare. În bine sau în rău. De exemplu, dacă incluzi multe imagini de dimensiuni mari, website-ul tău se va încărca mai încet, iar Google favorizează în mod evident website-urile rapide care oferă o experiență de utilizare optimă. Motoarele de căutare precum Google folosesc atât numele fișierului, cât și URL-ul său pentru a identifica imaginile, însă dacă dorești să le amplifici vizibilitatea este recomandat să creezi o hartă a imaginilor, numită image sitemap. În plus, poți folosi tag-urile <img>  și <picture>  în HTML pentru a ajuta programele de tip crawler să identifice imaginile, în timp ce tag-ul  <alt > va atrage atenția asupra semnificației acestora.

7. Optimizarea pentru dispozitivele mobile nu este esențială.

Optimizarea website-ului companiei pentru dispozitive mobile este esențială pentru utilizatori de mulți ani, însă, începând cu anul 2019,  a devenit obligatorie și din perspectiva motoarelor de căutare. Astfel, în prezent, pentru website-urile noi, calitatea variantei pentru mobil a website-ului este mai importantă decât calitatea variantei desktop. Totuși, acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, din moment ce peste 60% din căutările Google sunt realizate folosind dispozitive mobile.

8. Nu folosi cuvinte cheie care nu generează mult trafic.

Și în acest caz, calitatea este mai importantă decât cantitatea. Cele mai căutate cuvinte cheie atrag într-adevăr un număr mare de utilizatori pe website, însă cuvintele cheie mai specializate sunt cele care îi atrag pe utilizatorii cu adevărat interesați de un anumit subiect. Iar dacă aria lor de interes coincide cu zona de expertiză a companiei, atunci este mult mai probabil ca un astfel de utilizator să realizeze o conversie.

9. O  experiența de utilizare bună nu este esențială pentru SEO.

Dimpotrivă. Toată comunicarea Google este centrată tocmai pe importanța optimizării algoritmilor de căutare pentru a oferi utilizatorilor cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Prin urmare, website-urile care, de exemplu, au o viteză de încărcare scăzută vor fi plasate în urma celor care performează conform standardelor Google. Pentru a te asigura că website-ul companiei tale oferă o experiență de utilizare bună, este recomandat să monitorizezi permanent anumiți indici cum ar fi: viteza de încărcare, rata de părăsire a paginii de către utilizatori (bounce rate), timpul petrecut în medie de utilizatori pe o pagină și numărul de pagini accesate.

10. Tag-ul <H1> ar trebui să apară doar o singură dată pe o pagină.

Asemenea majorității miturilor care restricționează modul în care companiile pot crea conținut de calitate, nici acest mit SEO nu poate fi considerat adevărat. Așa cum am mai menționat anterior, Google prioritizează afișarea link-urilor către website-urile care oferă conținut cu adevărat util. Astfel, dacă includerea mai multor titluri H1 te va ajuta să transmiți mai ușor mesajul companiei și să convingi mai mulți utilizatori să rămână pe pagină, atunci website-ul tău va urca în listele Google.

11. Descrierile Meta ajută website-urile să ajungă pe primele poziții.

Oricât de multă atenție ai acorda optimizării diferitelor tag-uri HTML, dacă te limitezi la această componentă a SEO, nu vei reuși să urci în ierarhiile stabilite de Google. În plus, descrierile meta nu au un impact direct asupra SEO. Totuși, întrucât descrierile sunt afișate alături de link, acestea pot convinge utilizatorii să intre pe website și, așa cum am mai spus, website-urile care atrag un număr mare de utilizatori și oferă o experiență de utilizare bună pot ajunge în vârful listei pentru anumite subiecte.

12. Ferestrele de tip pop-up au un impact negativ asupra evaluării website-ului.

Nu toate ferestrele pop-up sunt la fel, cel puțin nu atunci când este vorba despre indexarea unui website. Începând cu ianuarie 2017, Google a început să penalizeze ferestrele pop-up prea intruzive. Cu toate acestea,  ferestrele pop-up care nu împiedică utilizatorii să acceseze conținutul și, prin urmare, nu perturbă experiența de utilizare nu au un impact negativ asupra optimizării website-ului.

13. Securitatea website-ului nu influențează SEO.

Începând cu 2018, URL-urile care nu criptează datele folosind tehnologia SSL (Secure Sockets Layer) sunt afișate alături de eticheta "Not secure". Totuși, influențează acest lucru locul ocupat de website în listele Google? Răspunsul este da. Conform Google, implementarea SSL poate oferi unui website un avantaj în competiția cu alte platforme nesecurizate. În plus, utilizatorii au mai multe șanse să exploreze website-ul  companiei tale dacă se simt în siguranță.

14. Domeniul meu va ocupa o poziție superioară în listă datorită vechimii.

Adevărul este că după două-trei luni, vechimea domeniului nu va mai avea niciun impact asupra ierarhiei stabilite de Google. De fapt, majoritatea website-urilor noi se situează pe poziții inferioare la început din cauza lipsei conținutului sau a ne-indexării acestuia de către programele de tip crawler. Dacă însă vrei să te asiguri totuși că website-ul companiei tale va avea "vechime", poți atașa domeniului o pagină cu mesajul În curând până la finalizarea website-ului.

15. Trebuie să ceri indexarea website-ului în Google Search Console.

Deși poate fi util să ceri indexarea unei pagini în Google Search Console atunci când conținutul publicat este relevant pentru o perioadă foarte scurtă de timp, acest pas nu este neapărat necesar dacă îți dorești doar ca website-ul tău să fie indexat. Programele de tip crawler îți vor descoperi website-ul și îl vor evalua cât timp există alte link-uri care trimit către conținutul de pe platformă. Prin urmare, cel mai bine este să te concentrezi pe crearea unui conținut de calitate.

16. Campaniile de Google Search Ads influențează indexarea website-urilor.

Campaniile sunt o modalitate bună de a crește traficul pe website și de a descoperi ce cuvinte cheie reușesc să atragă cei mai mulți utilizatori. Cu toate acestea, poziția ocupată de un website în căutările organice nu este în niciun fel legată de locul ocupat pe durata campaniei de linkul sponsorizat.

17. Echipa de IT se poate ocupa de optimizarea pentru motoarele de căutare.

Echipa de IT are un rol important în crearea unui website bine optimizat din punct de vedere SEO, care să includă toate tag-urile necesare unei optimizări on-page și să ofere o experiență de utilizare conformă cu standardele Google. Totuși pentru a urca în ierarhia alcătuită de Google, conținutul trebuie să genereze linkuri pe alte website-uri de încredere. Iar echipa de IT nu este în general cea responsabilă pentru crearea conținutului.

18. Social Media te ajută să urci în listele Google.

Această afirmație este uneori interpretată greșit, astfel că se impune clarificarea sa. Deși Social Media te poate ajuta să obții linkuri către conținutul tău care pot avea un impact pozitiv asupra poziției ocupate de website în urma indexării, simpla promovare a conținutului de pe un website pe conturile de Social Media ale companiei nu garantează o ascensiune în listele Google. Prin urmare, Social Media poate contribui la distribuirea conținutului, însă calitatea acestuia este cea care face diferența.

19. Mai mult conținut pe pagina Home înseamnă o indexare mai bună a acesteia.

Pagina Home a website-ului tău este un fel de carte de vizită virtuală a companiei tale. Este primul lucru pe care utilizatorii îl văd pe website, și, de aceea, majoritatea companiilor înghesuie aici cât mai multe informații. Cu toate acestea, este considerată o bună practică includerea unei prezentări cât mai succinte a activității companiei, cu accent pe beneficiile oferite clienților și consumatorilor. Atunci când pagina de Home a website-ului este prea încărcată din punct de vedere informațional, utilizatorul poate deveni confuz și poate părăsi platforma, iar creșterea ratei de abandon a website-ului poate avea un impact negativ asupra indexării acestuia.

20. Traficul generat de Google este singurul care contează cu adevărat.

Deși nu putem nega importanța traficului generat de Google, website-ul companiei tale poate atrage utilizatori și prin alte mijloace. De exemplu, dacă o companie oferă date specifice pentru industria în care activează unui blog financiar care redirecționează utilizatorii înapoi către sursa informațiilor, această colaborarea va genera atât trafic, cât și un link extrem de important din punct de vedere SEO. Din păcate, multe companii neglijează construirea de relații cu alte companii sau bloguri relevante tocmai pentru că își concentrează eforturile exclusiv pe atragerea utilizatorilor folosind Google.

21. Dacă un website este bine poziționat în căutări, acesta își va păstra poziția în timp.

Crearea unei strategii de SEO nu este un proiect care poate fi finalizat. Chiar dacă un website performează la nivelul așteptărilor la un moment dat, nu există nicio garanție că acesta își va păstra locul în listele Google pe termen nedefinit. Google modifică frecvent algoritmul și aceste schimbări au un impact direct asupra indexării website-urilor. Tocmai de aceea este recomandată o actualizare permanentă a website-ului din punct de vedere SEO și chiar solicitarea unui audit pentru a identifica problemele majore, în cazul unor modificări semnificative în cadrul algoritmilor.

Articol publicat inițial pe blog-ul antreprenordigital.ro.

Dezvoltare

Daniel Secăreanu Twitter

Antreprenor digital cu 20 de ani de experiență profesională în tehnologie și marketing. În prezent oferă consultanță startup-urilor ce vor să își accelereze creșterea cu ajutorul tehnologiei.