Platforme integrate de marketing și vânzări pentru antreprenori

Daniel Secăreanu

Cuprins

Legătura dintre departamentul de marketing și cel de vânzări dintr-o companie a fost întotdeauna dificil de gestionat. În foarte multe cazuri, departamentul de marketing nu reușește să creeze strategii eficiente dacă departamentul de vânzări nu comunică instrucțiuni clare privind obiectivele de vânzare sau promoțiile în curs. Similar, echipa de vânzări nu își poate îndeplini obiectivele lunare de vânzare lunare sau anuale, dacă echipa de marketing nu susține prin campanii de comunicare cele mai bune oferte. Este un cerc vicios care poate amenința rata de profitabilitate a unui business.

Dacă te afli deja pe această pagină, probabil ești deja în căutarea celei mai potrivite soluții pentru a stabili o colaborare eficientă între cele două departamente.

Platformele integrate de marketing și vânzări susțin dezvoltarea relației dintre cele două echipe și contribuie la o mai bună aliniere a obiectivelor companiei. Folosind astfel de platforme, datele generate de ambele echipe pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării business-ului.

De exemplu, în 2015, Trusted Web Shop, o companie germană care ajută retailerii online să crească încrederea clienților lor, a decis că este necesară utilizarea unei platforme integrate pentru a îmbunătății rata de conversie și pentru a crește traficul pe website. Traficul a crescut cu 30% și a generat un număr de 200 de ori mai mare de lead-uri comparativ cu perioada în care aceștia nu utilizau soluții integrate.

În plus, atunci când numărul de clienți ai companiei crește, sistemele integrate de marketing și vânzări  permit o monitorizare și o organizare mai eficientă a datelor.

Este implementarea unui astfel de sistem integrat o soluție pentru asigurarea unei colaborări eficiente între departamentele de marketing și vânzări în cazul business-ului tău? Nu există soluții universale, astfel că este important să privești platformele prin prisma nevoilor specifice ale companiei tale. În continuare vom prezenta beneficiile oferite de platformele integrate de marketing și vânzări pentru a vedea în ce mod pot acestea contribui la dezvoltarea unei companii.

Eficientizarea proceselor de marketing și vânzări

O platforma integrată de marketing și vânzări te va ajuta să măsori mai bine eforturile de marketing și să urmărești mult mai eficient relația cu potențialii clienți.

Compania ta va putea comunica într-un mod mai coerent prin e-mail, social media, mobile marketing, automatizând diferite sarcini sau acțiuni desfășurate pe aceste canale, astfel încât mesajul brandului să ajungă la publicul țintă atunci când este cu adevărat relevant.

Un alt beneficiu al implementării unei platforme integrate constă în faptul că datele din campaniile de Facebook pot fi stocate și monitorizate într-un mod mult mai simplu. Analizând informațiile oferite de sistem, echipele de marketing și vânzări  vor ști permanent în care fază a procesului de vânzare se află un potențial client și ce etape mai trebuie parcurse pentru a se realiza o conversie.

În plus, vei avea posibilitatea să segmentezi mult mai ușor publicul țintă și să creezi flow-uri de fidelizare a acestuia.

Un alt beneficiu clar al acestor platforme este și ușurința cu care pot monitoriza implementarea campaniilor de marketing bazate pe conținut. Acestea oferă posibilitatea de a livra conținut sau informație relevantă în funcție de mesajele la care aceștia au reacționat în trecut.

În cazul magazinelor online, prin folosirea unei  platforme integrate de marketing și vânzări poți îmbunătăți rata de retenție a celor care au cumpărat deja produsele tale. Conform unui studiu de caz al celor de la Hubspot, Casio era în căutarea unei soluții prin care să transforme procesul de inbound marketing într-unul eficient. Din 2016, când au început utilizarea unei platforme integrate, vânzările au crescut cu 26%, traficul organic cu 12% și atragerea de noi potențiali clienți a ajuns la 496%.

În plus, platformele de integrare pot monitoriza și randamentul echipelor tale de vânzări și marketing. Mulțumită acestei funcții, vei putea decide să recompensezi performanța anumitor departamente sau angajați.

Eliminarea confuziei în rândul clienților

Atunci când mesajul comunicat de echipa de marketing nu este conceput pentru a susține obiectivele fixate de echipa de vânzări, rezultatul va fi bineînțeles o comunicare lipsită de coerență care va genera confuzie în rândul clienților. De exemplu, să presupunem că ai decis împreună cu echipa ta de vânzări ca în semestrul următor să promovați un anumit tip de produs, care a rămas pe stoc și trebuie vândut. Asociezi produsul unei reduceri și echipa de vânzări este pregătită să își atingă noul target.

Între timp, în lipsa unei comunicări eficiente,  echipa de marketing va prioritiza cele mai noi produse, trimițând newsletter-ul lunar fără a menționa ofertele create de echipa de vânzări. Odată ce va contacta echipa de vânzări, membrii departamentului îi vor prezenta, pe lângă oferta pentru noul produs și ofertele promoționale extrem de atrăgătoare pentru produsele vechi. În aceste condiții, clientul va fi nevoit să își reevalueze decizia inițială, devenind confuz, iar amânarea deciziei de cumpărare diminuează șansele realizării conversiei.

Platformele integrate de marketing și vânzări permit acestor departamente să stocheze datele într-un singur loc, pentru a avea o viziune mult mai clară asupra a ceea ce se promovează și a asupra pașilor ce trebuie urmați în creșterea vânzărilor, evitând astfel o comunicare confuză.

Optimizarea în timp real a procesului de vânzare

Echipa de vânzări este zilnic în contact cu clienții companiei. Din acest motiv, membrii departamentului cunosc mai bine decât echipa de marketing nevoile și așteptările clienților sau produsele pe care le preferă. Când cele două echipe lucrează împreună, departamentul de marketing poate dezvolta campanii mult mai eficiente de atragere a publicului țintă.

Un sistem de marketing integrat ajută compania să lucreze mult mai eficient pentru a ajunge la punctul vânzării. Departamentul de marketing crește notorietatea produselor sau serviciilor pe piață, desfășurând în paralel un proces de colectare a informațiilor necesare despre posibilii clienți. Toate datele colectate ( numere de telefon sau adrese de e-mail) vor ajunge ulterior în posesia departamentului de vânzări care va putea încerca să realizeze vânzarea și să crească valoarea tranzacției. Atunci când în procesul de realizare a vânzării intervin obstacole, acestea pot fi depășite printr-o modificare la nivelul comunicării cu potențialul client.

Un email atent meșteșugit de către membrii departamentului de marketing poate veni în sprijinul echipei de vânzări. De aceea, în sistemele integrate de marketing și vânzări, procesul de vânzare este împărțit în etape, iar resursele pentru depășirea blocajelor se află mereu la dispoziția celor care sunt responsabili pentru realizarea conversiei. Având acces la informațiile legate de succesul sau insuccesul unor acțiuni de vânzare, departamentele de marketing și vânzări își pot optimiza cu ușurință strategia pentru a depăși obstacolele și a ajuta un număr cât mai mare de potențiali clienți să ajungă la etapa finală a procesului.

Cu alte cuvinte, echipa de marketing nu va trebui să aștepte finalizarea unei campanii pentru a avea o analiză concretă a rezultatelor ci le va putea monitoriza constant pentru a modifica în timp real elementele care nu funcționează în cadrul sistemului.

Timp redus de analiză a datelor

Departamentele care stochează și monitorizează manual datele campaniilor de marketing sunt predispuse la o scădere masivă a eficienței, odată ce compania evoluează și volumul de informații crește.

În aceste condiții, platformele integrate de marketing și vânzări pot aduce un plus de valoare departamentelor de marketing și vânzare, organizând datele într-un sistem eficient capabil să genereze rapoarte relevante. Platformele preiau automat informațiile despre potențialii clienți furnizate de diferitele campanii de marketing și le coroborează cu alte date disponibile în sistem.

Astfel, în loc să colecteze și să introducă manual date în sistem, membrii echipei de marketing se vor putea concentra pe strategii de promovare, optimizarea proceselor, crearea de conținut sau materiale creative și îmbunătățirea timpului alocat pentru anumite sarcini. În plus, sistemul integrat de marketing și vânzări poate genera rapid grafice și analize care indică punctele forte, dar și punctele slabe are strategiei implementate, deschizând calea pentru optimizarea interacțiunii dintre companie și clienți.

Timpul este esențial în procesul de marketing și schimbările din piață datorate digitalizării se fac rapid și constant, astfel încât cea mai importantă resursă pentru compania ta trebuie eficientizată la maximum.

Următorul nivel în evoluția companiei tale

Concepute pentru a încuraja colaborarea dintre echipa de vânzări și cea de marketing, platformele integrate au devenit un instrument indispensabil pentru business-urile care doresc să dezvolte relații bazate pe încredere cu potențialii clienți. Centralizând și sitematizând toate informațiile, sistemele integrate oferă posibilitatea de a identifica obstacole, de a optimiza în timp real strategia și de a crește numărul de vânzări, fără a crește numărul de angajați sau numărul de ore lucrate.

Cu cât piața devine mai competitivă, cu atât devine mai importantă atragerea noilor clienți și fidelizarea acestora cu ajutorul unui flux de comunicare constant și relevant. Astfel, odată cu dezvoltarea accelerată a pieței din România, implementarea unei platforme integrate de marketing și vânzare poate deveni acel element strategic care face diferența între companiile care fac față provocărilor lumii digitale, folosind tehnologia pentru a crea o relație mai personală cu clientul, și cele care rămân blocate în sisteme neperformante.

Articol publicat inițial pe blog-ul antreprenordigital.ro.

AntreprenoriatTehnologie

Daniel Secăreanu Twitter

Antreprenor digital cu 20 de ani de experiență profesională în tehnologie și marketing. În prezent oferă consultanță startup-urilor ce vor să își accelereze creșterea cu ajutorul tehnologiei.