Dezvoltare aplicatii web

WordPress

Cu peste 60 de milioane de utilizatori, WordPress este astăzi cea mai populară platformă CMS din lume. În raportul complex dintre utilizatori, branduri, editori și motoare de căutare, sistemele de management al conținutului au devenit componente esențiale. Pentru a rămâne vizibil într-un ecosistem online tot mai complex, conținutul trebuie să fie nu doar relevant pentru publicul țintă, ci și ușor accesibil deopotrivă indivizilor și motoarelor de căutare.  În plus, în această veritabilă inflație informațională, utilizatorii nu vor ajunge niciodată la conținutul căutat în lipsa unui sistem de organizare a acestuia.

Astfel, pentru a fi eficiente, sistemele de management al conținutului integrează startegii care simplifică dezvoltarea și publicarea conținutului, fie că este vorba despre website-urile unor companii sau de bloguri personale. Chiar dacă WordPress a început ca o platformă pentru blogging, astăzi, platforma oferă suport pentru diferitele formate în care informația poate fi prezentată: documente, imagini, video sau audio. Website-ul construit folosind WordPress se poate adapta obiectivelor companiei și complexității planului editorial. Iar anumite CMS-uri permit nu doar dezvoltarea de conținut, ci și gestionarea activității unei întregi echipe editoriale.

WordPress - Personalizare în funcție de obiectivele companiei

Majoritatea platformelor CMS pot îndeplini funcții de bază de gestionare a conținutului online, însă platformele WordPress se deosebesc de cele ale competitorilor prin ușurința cu care pot fi personalizate pentru a îndeplini obiective specifice.

35% dintre site-urile existente astăzi au fost construite pe platforme WordPress, iar mulțumită comunității extinse de utilizatori, există o mulțime de resurse disponibile online în mod gratuit. Astfel, nu este necesară asistența unui specialist pentru implementarea unor teme simple. În plus, în jurul platformei s-a dezvoltat o adevărată comunitate de developeri care a creat peste 55.000 de plugins pentru o personalizare eficientă a paginilor.

Indiferent de nivelul de complexitate al temei alese, toate site-urile create folosind platforme WordPress au o serie de caracteristici comune care garantează o performanță bună atât la nivel de viteză de încărcare, SEO sau securitate, cât și la nivel de gestionare propriu-zisă a conținutului.

WordPress - Funcționalitate și Design

WordPress oferă companiilor libertatea de a începe și de a construi relații mai strânse cu publicul țintă, însă, pe lângă funcțiile care asigură o gestionare eficientă a conținutului, platforma oferă și posibilitatea de a alege între numeroase variante de design. Temele WordPress sunt mobile friendly, permițând o încărcare rapidă pe dispozitivele mobile, dar și publicarea de conținut de pe orice tip de dispozitiv. 

WordPress.org versus WordPress.com

Fiind vorba despre denumiri asemănătoare, confuzia privind diferențele dintre WordPress.org și WordPress.com este ușor de înțeles, mai ales că ambele variante oferă posibilitatea de a crea un website cu software WordPress în mod gratuit. Totuși, este vorba despre platforme care funcționează conform unor principii extrem de diferite.

WordPress.org este un software open source care poate fi descărcat și instalat în mod gratuit. În acest caz, deținătorul website-ului păstrează un control deplin asupra site-ului pe care îl dezvoltă și asupra modului în care folosește software-ul.  Este necesară achiziționarea unui nume de domeniu și contractarea unui serviciu de hosting potrivite cu nevoile website-ului, precum și disponibilitatea de a te familiariza cu software-ul folosind resursele disponibile online. Astfel, deși software-ul este gratuit, implementare unui website poate implica anumite costuri. Totuși, dezvoltatorul are mai mult control asupra întregului proces. Folosind varianta open-source a software-ului, acesta are la dispoziție miile de plugins și teme dezvoltate de  comunitate, în timp ce, în cazul WordPress.com, majoritatea planurilor nu includ aceste opțiuni.

WordPress.com este o platformă care implementează website-uri folosind software-ul WordPress.org. În funcție de planul tarifar ales, acest serviciu oferă hosting, posibilitatea de a alege un domeniu și opțiuni pentru customizare și design. Atunci când alegi WordPress.com, pentru a crea un nou website este suficient să creezi un cont pe platformă și să alegi numele de domeniu dorit. Totuși, în funcție de planul tarifar ales vei beneficia de mai mult sau de mai puțin control asupra website-ului. În cazul planului gratuit, website-ul creat va fi un subdomeniu al wordpress.com,  astfel că numele domeniului va include și numele platformei, iar website-ul va beneficia de un spațiu de stocare limitat.

Astfel, în alegerea platformei potrivite pentru un business trebuie să ținem cont de obiectivele website-ului și de gradul său de complexitate, chiar dacă știm că dorim să alegem o soluție bazată pe WordPress.

Scroll to Top