Design și implementare arhitectură web

După identificarea nevoilor de marketing și comunicare ale companiei tale și alegerea unei platforme pentru dezvoltare (CMS, CRM, development stack etc.), care să ofere suportul necesar pentru realizarea acestora, următorul pas în crearea unui website eficient constă în găsirea soluției de hosting potrivite. Acest pas, adesea tratat cu lejeritate, este totuși esențial pentru dezvoltarea unei platforme funcționale. Fie că îți dorești un blog, un website corporate sau un e-shop, identificarea unei arhitecturi web care să îți permită să creezi și să actualizezi conținutul site-ului într-un mod cât mai rapid este esențială. De acceea, Amazon Web Services oferă servicii de Cloud Web Hosting potrivite pentru nevoile și obiectivele unei game largi de website-uri.

Soluțiile de hosting bazate pe AWS oferă o serie de avantaje clare, dintre care menționăm în primul rând suportul oferit pentru principalele platforme CMS (WordPress, Drupal, Joomla), și pentru website-uri construite folosind Java, Ruby, PHP, Node.js și .Net. În plus, datorită rețelei globale, centrul în care sunt stocate datele se poate afla în orice punct de pe glob, astfel ca transferul de date să poată fi efectuat rapid.

În funcție de caracteristicile website-ului sunt indicate soluții de arhitectură web AWS de o complexitate diferită, astfel ca raportul calitate-preț să rămână avantajos pentru diferitele tipuri de business.

Simple website hosting

Există numeroase opțiuni de hosting care permit website-urilor să funcționeze în mod optim, însă de cele mai multe ori este indicată o soluție AWS simplă bazată pe un singur server cu suport pentru platforma aleasă (WordPress, Magento) sau pentru website-uri care, de exemplu, folosesc software de stack development. Astfel, dacă compania ta are nevoie de un website simplu conceput pentru a gestiona un nivel mediu de trafic și o întreagă echipă de autori care are nevoie să efectueze schimbări rapide la nivel de conținut este suficientă implementarea unei arhitecturi web cu un singur server. Costurile de administrare a serverului de către personalul de IT specializat sunt destul de reduse atunci când implementezi un website bazat pe WordPress, Joomla, Drupal, Magento sau pe LAMP, LEMP, MEAN, Node.Js. Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că o astfel de arhitectură web este dificil de dezvoltat la o scară mai largă care să implice utilizarea mai multor servere.

Single Page Web App Hosting

Aplicațiile web statice care au nevoie de trimiterea unui singur request către server pentru a se încărca sunt cunoscute și ca Single page web apps.  Datorită faptului că toate răspunsurile la toate acțiunile utilizatorului sunt deja incluse în fișierele HTML, CSS și JavaScript preîncărcate, și faptului că datele de backend pot fi accesate folosind GraphQL și API-uri REST, nu mai este necesară o nouă încărcare pentru a modifica elementele afișate. Astfel, aceste aplicații single page au performanțe comparabile cu aplicațiile native de sistem sau cu aplicațiile desktop, îmbinând beneficiile unui website static (costuri scăzute, stabilitate, scalabilitate) cu o performanță rapidă, fără să fie necesară o administrare a serverului. Aceste pagini extrem de rapide au nevoie de o arhitectură web simplă care poate fi cu ușurință gestionată prin AWS.

În mod uzual, aceste pagini sunt create folosind framework-uri cum ar fi React JS, Vue JS, Angular JS și Nuxt, precum și generatoare statice cum ar fi Gatsby JS, React-static, Jekyll și Hugo.

Simple static website hosting

Website-urile care oferă vizitatorilor conținut video, foto cu ajutorul fișierelor HTML sau JavaScript, fără să aibă și o componentă pentru comunicarea cu serverul pe bază de PHP sau ASP.Net nu necesită servicii de administrare a serverului. Aceste website-uri statice sunt stabile și pot fi scalate pentru a gestiona un volum mai mare de utilizatori. Totuși, lipsa de comunicare cu serverul se traduce într-o lipsă de flexibilitate a conținutului disponibil pentru utilizator. Prin urmare, astfel de soluții sunt potrivite pentru website-uri de prezentare a companiilor sau website-uri personale.

Enterprise Web Hosting

Website-urile enterprise trebuie să fie permanent pregătite pentru a gestiona trafic intens, fără ca fluctuațiile de trafic să afecteze performanța. Acestea includ adesea aplicații multiple și pot utiliza date stocate în mai multe data centers. De aceea, website-uri importante precum Coursera sau Nordstom folosesc Amazon Web Services pentru a aloca dinamic resursele necesare menținerii unui nivel de performanță optim. Bineînțeles, în cazul găzduirii unui website enterprise se impune acordarea unei atenții sporite configurării și administrării serverului, însă AWS simplifică întregul proces.